STEAM kaupungin­kirjastossa

Oulun kaupunginkirjasto on mukana Oulun STEAM-verkostossa. Tiedonhaun taidot sekä esimerkiksi tiedon luotettavuuden arviointitaidot kehittyvät STEAM-projektien yhteydessä.

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa Oulun kouluille useita eri verkko-oppimiskokonaisuuksia kirjastonkäyttötaitoihin, tiedonhakuun ja tiedon luotettavuuden arviointiin. STEAM-projektin aiheet voidaan huomioida myös kirjaston järjestämissä tiedonhaun opetuksissa. Voit myös pyytää kirjastosta aineistopaketteja STEAM-projekteihin. Pääkirjaston Digiverstas puolestaan tuo STEAM-toiminnan laajan yleisön ulottuville.

Digiverstas

Huom! Digiverstas muuttaa pääkirjaston peruskorjauksen ajaksi Pekurin kirjastoon 19.9.2022 alkaen. Digiverstaassa asiakkaat pääsevät tutustumaan uuteen teknologiaan ja digitaaliseen pienvalmistamiseen kirjaston digitalkkareiden opastuksella. Digiverstaan työpisteissä asiakas voi tehdä luovia projekteja, esimerkiksi suunnitella mediatyöasemalla digitaalisen kuvan, jonka voi sitten painaa t-paitaan vinyylileikkurin ja lämpöprässin avulla.

Lue lisää Digiverstaan verkkosivuilta.

Kirjastoreitin verkko-oppimiskokonaisuudet alakouluun

Oulun kaupunginkirjasto tarjoaa Oulun alakoulujen käyttöön verkko-oppimiskokonaisuuksia. Tutustu oppilaiden kanssa kirjaston palveluihin, harjoittele tiedonhakua ja opi erilaisista aineistoista. Kirjastoreitti-sivuilta löytyy kolme erilaista materiaalia koulujen käyttöön:

Erityisesti verkkotiedonhakuun keskittyvä oppimiskokonaisuus:

Kaikki oppimiskokonaisuudet löytyvät Kirjastoreitti-sivujen lisäksi myös Oulun koulujen käytössä olevasta Qridi-oppimisympäristöstä.

Tutustu kaikkiin oppimiskokonaisuuksiin Kirjastoreitti-sivustolla kohdassa Kirjastonkäyttötaidot ja tiedonhaku.

Eväitä opiskeluun-sivusto yläkouluun ja lukioon

Eväitä opiskeluun – tiedonhankinnan opas on Oulun kaupunginkirjaston ylläpitämä verkkosivusto, joka on laaja tietopaketti onnistuneiden opintojen tueksi. Sivustolta löytyy tietoa esimerkiksi Googlen edistyneestä käytöstä, käänteisestä kuvahausta, lähdeluettelon tekemisestä, tiedon luotettavuuden arvioinnista sekä tekijänoikeuksista. Materiaali sopii käytettäväksi eri kouluasteilla, mutta etenkin yläkoulussa ja lukiossa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa. Sivuston sisältöön tutustumiseksi sieltä löytyy kaksi verkko-oppimiskokonaisuutta. Yläkoulun oppimiskokonaisuus löytyy myös Qridistä.

Sivustolta löytyy oppimiskokonaisuus yläkouluun: Valopäät verkossa.

Lukion oppimiskokonaisuus on nimeltään Lähteeks – Tiedon opaskartta opiskelijoille.

Kirjavinkit ja vinkkaukset

Uteliaille mielille – Kirjoja luonnontieteistä, tekniikasta ja biteistä

Kirjoja jokaiselle luonnontieteistä kiinnostuneelle -ekaluokkalaisesta opettajaan. Oulun kaupunginkirjaston vinkkausvideo STEAM in Oulu -verkostolle. Vinkkarina informaatikko Tuija Polo-Koret Ritaharjun monitoimitalosta. Vinkkauksen kesto on 45 minuuttia, voit katsoa sen myös osissa.

STEAM-kirjavinkkejä alakouluun ja yläkouluun

Klikkaa kuvan hotspotteja, niin pääset selaamaan kirjalistoja OUTI-verkkokirjastossa. Linkki saavutettavaan versioon löytyy kuvan alta.


Katso saavutettava versio interaktiivisesta kuvasta.

STEAM-kirjavinkkejä varhaiskasvatukseen

Klikkaa kuvan hotspotteja, niin pääset selaamaan kirjalistoja OUTI-verkkokirjastossa. Linkki saavutettavaan versioon löytyy kuvan alta.


Katso saavutettava versio interaktiivisesta kuvasta.