STEAM-vierailu Tanskaan, 2019 pakettiin ja kevättä kohti

Kävimme marraskuun lopussa tutustumassa tanskalaiseen Maker-kulttuuriin ja hakemassa virikkeitä omaan toimintaamme.

Videokooste päivistä.

 

Kerron hieman ohjelmasta ja vierailupaikoista.

Tärkeämpää on kuitenkin miettiä, miksi tätä tehdään ja mitä haluamme yhdessä saavuttaa? Tätä dialogia kävimme Tanskassakin paljon. Yhdessä oivallamme enemmän ja ideoiden jakaminen on tärkeää. Näkemykset tanskalaisten kanssa menivät todella mukavasti yhteen. Linkistä pääset lukemaan Hanne Voldborg Andersenin tanskankielistä kirjoitusta vierailustamme.

 

Oululaisen STEAM-toiminnan ensimmäiset kipinät saatiin noin viisi vuotta sitten Tanskan reissulla. Tuolloin mukana olleista oli nyt mukana muutama meikäläinen. Senkin jälkeen on vierailuja tehty ja viime vuonna taisimme olla jo kolmas delegaatio Tanskan maalla. Keväisen vierailun herättämiä ajatuksia voi lukea Miia Immosen loistavasta blogikirjoituksesta viime huhtikuulta. Samaisella reissulla olivat myös Kati Pitkänen ja Iván Sánchez Milara. Kati on suorittanut osan maisterin opinnoistaan Tanskassa. Katin voivat tarkkasilmäisimmät huomata videolla. Hän ja Iván ovat olleet todella tärkeässä roolissa meillä opettajien ja rehtorien STEAM-täydennyskoulutuksessa. Iso käsi!

Liikennettä on toki ollut Tanskasta myös meille päin. Oulussa järjestettiin viime toukokuun lopussa Fab Learn Europe, jossa allekirjoittanut sai tutustua kolmeen tanskalaiseen, jotka toimivat FabLab@SCHOOLdk:n priimusmoottoreina. Vierailimme heidän kanssaan Hintan koululla. Hintan makerspacen tarina alkoi noin puolitoista vuotta sitten. Makerspace Koklaamo ja sen hyödyntäminen ovat kehittyneet huimaa vauhtia ja vieraat pääsivät keskustelemaan STEAMista ja maker-toiminnasta opettajien ja oppilaiden kanssa. Tuon vierailun yhteydessä tanskalaiset kutsuivat meidät vastavieraille, joka huipentuisi heidän vuotuiseen Tool Camp-seminaariin Silkeborgissa.

 

Postilakon vaikutuksesta johtuen matkalle lähtö viivästyi vajaalla vuorokaudella suunnittelusta. Pääsimme Vejleen viimein tiistaina iltapäivällä. Söimme illallisen ja seurueeseemme liittyi tanskalaisia STEAM-asiantuntijoita ja kehittäjiä. Illallisen lomassa ehdimme hyvin esittäytyä ja pohtia yhteistyön vahvistamisen mahdollisuuksia.

 

Toisena päivänä suuntasimme junalla Koldingiin ja päivä alkoi inspiroivasti Nicolai for børn-keskuksessa. Paikan toiminta on suunnattu 2-12 vuotialle lapsille ja heidän vanhemmilleen. Paikan sivusto löytyy linkin takaa.

Keskus haluaa luoda mahdollisimman hyvät puitteet vanhemmille ja lapsille luovaan työskentelyyn, yhdessä tekemiseen ja olemiseen.

 

Useat eri tilat ja huoneet luovat hyvät puitteet kuvataiteen, askartelun ja käsitöiden lisäksi myös liikunnalle, draamalle, lukemiselle ja rentoutumiselle. Kaiken keskiössä on yhdessä tekemisen, olemisen ja oivaltamisen ilo.

Kuvia Nicolai for Born-keskuskesta. Kuvat Matti Ahola

Liike on tärkeää

Makerspace

Grotte

 

 

Usein kun STEAM-toiminnan ja makerspacen luomisesta keskustellaan, harhaudutaan helposti pohtimaan liikaa laitekantaa ja erilaisia välineitä.

Keskuksessa emme nähneet yhtään laitetta. Kuumaliimapistoolin olisi ehkä löytynyt jostakin kaapista, jos olisi etsinyt. Kaiken tekemisen lähtökohtana tulee olla se, että lapsi on aktiivinen toimija. Hänen luovuus pitää päästää valloilleen. Usein vanhempia pitää hieman rohkaista saksien ja joiden muiden välineiden käytössä. Paikan työntekijät eivät vedä ohjattuja pajoja, vaan toiminta on hyvin omatoimista ja itsenäistä.

 

Talo oli todella inspiroiva. Oma suosikki oli Grotten tila, jonka teatraalinen sisustus ja asut tekivät vaikutuksen.

Koldingissa vierailimme myös Bramdrupin koulussa, jossa makerspace on vielä rakentumassa.

Oli mukava päästä keskustelemaan oppilaiden kanssa. Kovin syvälle koulun toimintakulttuuriin ei pysty sukeltamaan muutaman tunnin vierailun aikana. Tanskassa tehtiin viitisen vuotta sitten melko isoja muutoksia kouluun. Opettajat siirtyivät kokonaistyöaikaan. Oppituntien määrä kasvoi huomattavasti. Usean opettajan kanssa käydyistä keskusteluista oli pääteltävissä, ettei kovinkaan moni ollut innostunut muutoksesta. Heidän hienosti organisoitu FabLab@SCHOOLdk-verkoston luomat koulutuskeskukset ja -ohjelmat eivät aina pysty tehokkaasti tukemaan koulujen STEAM-toimintaa. Kiire ja lukujärjestyksen luomat aikataulutushaasteet eivät olleet vieraita tanskalaisillekaan.

 

Iltapäivällä pääsimme aktivoitumaan omassa työpajassa Koldingin Pedagogisessa keskuksessa.

 

Meille kerrottiin keskuksen toiminnasta. Meille myös esiteltiin haastetehtävä, joka tyyliltään oli tyypillinen paikassa vieraileville oppilaille.

 

Meidän haasteessa haastavuutta lisäsi se, ettemme saaneet kuin pienen murto-osan oppilaiden normaalisti saamasta toteuttamisajasta. Kunnialla haasteesta selvittiin ja kuulimme useita erilaisia keksintöjä sille miten, muovin määrää kouluissa voitaisiin vähentää ja uudelleen käyttöä ja kierrätystä lisätä. Agenda 2030-teemat näkyivät ja kuuluivat vahvasti keskuksen sisustuksessa, ohjaajien puheessa ja toiminnassa.

 

Innovaation esittelyä

Innovaation esittelyä

 

Kolmantena päivänä matkaisimme Silkeborgiin.

Pääsimme osallistumaan Tool Camp-seminaariin, jossa oppilaat esittelivät keksimiään innovaatioita.

Tool Campissa on todella antoisaa saada kiertää ja nähdä oppilaiden kehittämiä innovaatioita yhtiöiden esittämiin ongelmiin.

 

Tutustumista oppilaiden tuotteisiin

Tool Campin piha

 

Kokoro by Zen Company

Kokoro Shoe Bags

Kokoro by Zen Companyn seinä

 

Tool Camp on järjestetty jo useampaan kertaan ja talossa oli huikea tunnelma.

 

Design Circle tulee usein puheeksi keskusteltaessa STEAMista ja siitä miten prosessin tulisi edetä oppimisen kannalta. Sinänsä tässä ei ole mitään järisyttävän uutta ja tutkivan oppimisen kehää olen itsekin hyödyntänyt jo pitkään. Kuitenkin olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin osa oppilaista oli sisäistänyt sen ja miten hyvin he pystyivät argumentoimaan tekemiään ratkaisuja. Tämä oli allekirjoittaneelle keskeinen osio, koska minua kiinnosti kovasti syventyä siihen miten tanskalaiset arvioivat prosessia. Kun kiersimme eri ryhmien luona annoimme heidän innovaatioille pisteitä arviointikaavakkeisiin. Opettajien yhteisessä arvioinnin koonnissa kävimme hyvin mielenkiintoisia keskusteluja pisteytyksistä ja niiden perusteluista.

 

Jette Hundahl Mikkelsen Tool Campin lavalla esittelemässä oppilaiden ratkaisuja

Meidän arviointikokous. Mukana Hanne Voldborg Andersen

Lehtijuttu Kati Pitkäsestä Silkeborgin koulutuskeskuksen seinällä

 

Silkeborgin koulutuskeskuksen FabLab

Tool Campin jälkeen saimme istahtaa tanskalaisten kanssa reflektoimaan tapahtuman antia ja mitä ajatuksia se herätti. Todellinen ilo ja kunnia oli saada mukaan keskusteluun Silkeborgin kunnan koulutusosaston johtaja Huno Jensen hänen viimeisenä työpäivänään, ennen hänen eläkkeelle siirtymistään. Hän kertoi meille Silkeborgin keskuksen ja FabLabin syntytarinan ja korosti miten tärkeää toiminnan kannalta on eri sidosryhmien sitoutuminen toimintaan. Siihen tarvitaan paljon yhteistyötä ja jatkuvaa dialogia monien toimijoiden välillä.

 

 

Matti Ahola kiittää Jette Hundahl Mikkelsenia, Huno Jensenia ja Hanne Voldborg Andersenia Tool Campin päätteeksi.

Tanskan matkan jälkeen olemme todella inspiroituneita ja entistä enemmän vakuuttuneita siitä, että olemme oikeilla jäljillä.

 

Oli todella hienoa päästä jakamaan ajatuksia tanskalaisten kollegoiden kanssa ja huomata miten samoilla arvoilla viemme asiaa eteenpäin. Illat menivät pitkälti päivien antia omalla porukalla reflektoiden ja miettien miten voisimme näkemäämme soveltaa omassa toiminnassamme.

 

Yhteisön ja yhteisöllisyyden teema nousi monissa keskusteluissa ja Hanne Voldborg Andersen painotti useaan otteeseen, että yhteisö on toiminnan suurin voimavara. Kaikki kumpuaa yhteisöstä, jossa kaikki kokevat olevan osa jotain suurempaa. Sharing is caring .

 

 

 

Haluan lämpimästi kiittää tanskalaisia heidän vieraanvaraisuudestaan ja innosta jakaa heidän osaamistaan kanssamme. Mange tak! Sharing is Caring<3

 

Arto Niva

 

PS: Meidän kuulumisia pääsee kuulemaan tänäkin vuonna ITK:ssa. Olemme mukana koko päivän Workshopilla ja foorumiesityksellä.

 

Paljon STEAMia siis luvassa meidän puolesta. Tulkaa mukaan foorumeihin ja workshoppeihin tai nykikää hihasta. Varmasti ITK-webinaarissakin vierailemme ennen konferenssia.

 

Workshoppiin voi ilmoittautua!

https://ohjelma.itk-konferenssi.fi/en_US/event/steaminoulu-workshop-2-0-121/register

 

Tule myös kuulolle foorumiin!

https://ohjelma.itk-konferenssi.fi/event/interaktiivinen-tekniikka-koulutuksessa-konferenssi-108/track/steam-opinpolku-perusopetuksessa-6268?source=agenda

 

STEAM leviää meillä hyvin ja tärkeää on jakaminen. Viime vuoden aikana saimme lähes puolet kouluista mukaan toimintaan. Kohokohtina viime vuodesta nousee Amazing North ja LUMO-light festivaaliin osallistuminen. Käy lukemassa lisää linkeistä. Yhteisön luominen ja vahvistaminen on käynnissä ja tiivistämme jo ennestään hyvin hedelmällistä yhteistyötä Oulun Yliopiston kanssa.

 

Tästä on hyvä lähteä uuteen vuoteen ja kohti uutta vuosikymmentä.

 

Hyvää alkanutta vuotta 2020!

 

Arto Niva TVT-kehittäjäopettaja

 

Linkit