Oppimis­kokonaisuus

”luontoretkellä-leikki”

aloittelija

Kuvaus kokonaisuudesta

Leikittiin Luontoretkellä-leikkiä sisällä ja ulkona. Ulkona luonnossa korostettiin lasten luontaista uteliaisuutta sekä tutkimisen ja liikkumisen halua. Rakennettiin luontoretkien innoittamana lasten kanssa sisälle luontoleikkiympäristö, jossa ulkona koetut ja ihmettelyt asiat toistuvat ja heräsivät uudelleen eloon.

Leikki alkaa. Pakkasimme lasten kanssa retkireput päiväkodilla. Reppuun laitoimme tutkimusvälineitä, erilaisia ruokia ja astioita kotileikistä, kiikareita, viltti sekä myös mielikuvituksellisesti teltta, sateenvarjoja ja erilaisia sään mukaisia vaatteita sekä onget. Päiväkodin pihalla nappasimme airot ja hyppäsimme mielikuvitusveneeseen, joka vei meidät mielenkiintoisen saarelle. Sää suosi meitä. Aaltoja ei ollut paljon ja kaikki pysyivät veneen kyydissä, kunnes löysimme saaren, johon ankkuroimme veneen. Saarella etsimme ensimmäisenä leiripaikan, pystytimme teltan ja sytytimme nuotion. Meillä olikin jo kova nälkä pitkän matkan jälkeen, joten paistoimme nuotiossa ruokaa heti ensimmäisenä. Leikimme yöpyvämme teltassa. Yhtäkkiä olikin sadesään, mutta onneksi olimme pakanneet reppuun sateenvarjoja ja saan mukaista vaatetusta kuten kumisaappaat. Olimme kuulleet, että sadesäällä kala syö hyvin ja lähdimmekin etsimään hyvää kalapaikkaa. Kalaonni suosi meitä ja saimme saaliiksi ahvenia haukia ja siikoja. Moni isompi kala pääsi karkuun. Leikki jatkui. Leikissä tuli ilta ja paistoimme kalat nuotiolla. Kalastus, ruoanlaitto ja veneellä matkustaminen veivät tällä kertaa reissustamme niin paljon aikaa, ettei saaren tutkimiselle jäänyt kovin kauaa aikaa. Ehdimme kuitenkin näkemään erilaisia lintuja ja eläimiä sekä havainnoimaan ympäristöä. Kesä teki jo tuloaan eikä lunta saarella enää juurikaan ollut. Harmiksemme emme tällä kertaa löytäneet ötököitä tai muurahaispesää, mutta palaamme saarelle vielä toisen kerran uudelleen uudet seikkailut mielessämme. Niin mukava paikka tämä oli ja tutkittavaa riittäisi.

Luokka-asteet

1.-2.vuotiaat

Oppiainesisällöt

Vasun oppimisen alueet:
Kielten rikas maailma
Tutkin ja toimin ympäristössäni
Kasvan, liikun ja kehityn
Minä ja meidän yhteisömme

Laaja-alaisen osaamisen alueet:
Ajattelu ja oppiminen
Osallistuminen ja vaikuttaminen
Itsestä huolehtiminen
Kulttuurinen osaaminen ja ilmaisu

STEAM osa-alueet:
Tutkiminen ja innovointi
Kädentaidot ja rakentelu

Taitotavoitteet

Motoriset taidot: liikkumistaidot erilaisissa ympäristöissä
Kielelliset taidot: sanavaraston laajentaminen, kommunikaatiotaidot
Sosiaaliset taidot: yhteistyötaidot, vuorovaikutus- ja itsesäätelytaidot, leikkitaidot.
Kognitiiviset taidot: luova ajattelu
Emotionaaliset taidot: itseluottamus, tunnetaidot, positiivinen minäkuva

Arviointi

Luontoretkien ja luontoretki -leikin innoittamana Päiväkodin sisälle syntyi luontoleikkiympäristö, jossa ulkona luonnossa koetut ja ihmettelyt asiat toistuvat ja heräsivät uudelleen eloon. Luontoleikkiympäristö toimi kevään ajan innostavana leikkiympäristönä ja saa jatkoa myös syksyllä uusien ideoiden myötä.

Työtavat

Leikki
Havainnointi ja dokumentointi
Vuorovaikutus
Pienryhmätoiminta
Luontokasvatus

Materiaalit ja laitteet

Luontoretki-leikin rakentamiseen käytettiin monipuolisesti kierrätys- ja askartelumateriaaleja. Lisäksi käytössä oli oikeita retkeilyvälineitä ja luonnon materiaaleja.

Onnistumiset

Projektin aikana saatiin upeita luontoelämyksiä, opittiin uusia asioita ja käsitteitä sekä innostuttiin lapsiryhmässä leikin ja leikkiympäristöjen kehittämisestä.

Mitä muuttaisimme?