Oppimis­kokonaisuus

”majakka – pienoismalli”

Taituri

Kuvaus kokonaisuudesta

Oppilaat rakensivat majakkasaaren pienoismallin. Merenpohjan päälle saari ja saareen asiaan kuuluvat rakennelmat majakan valoineen ja niin edelleen. Majakan valo toteutettiin sähkötyönä oppilaiden toimesta ja muuten työ sisälsi monimuotoista askartelua ja pienoismallien rakentelua käyttäen vaihtelevasti eri materiaaleja.

Luokka-asteet

5.-6.

Oppiainesisällöt

Monialaisesti käsityön, ympäristöopin ja kuvaamataidon teemoja yhdistellen.

Taitotavoitteet

 

Arviointi

Itse- ja vertaisarviointi työn aikana sekä työn valmistuttua. Arviointi keskittyi onnistumisen kokemuksiin jäljittelyssä ja innovoinnissa.

Työtavat

Pohja puusta. Saari polyuretaanimassasta. Puusta ja muovista saaren osia (laiturit, talot yms.). Majakka talouspaperirullasta. Majakan valot piirilevytyönä sähköoppia hyödyntäen. Maalaus. Muovailuvahasta askartelu.

Materiaalit ja laitteet

Puu, vaneri, muovi, polyuretaani, kartonki, maalit, pylväsporakone, akkuporakone, saha, taltta, muovailuvaha, tulitikut, talous- ja wcpaperirullat, kuumaliima, juotosvälineet.

Onnistumiset

Laajoja onnistumisen kokemuksia pitkäkestoisen (4kk, 2h/vko) projektin jälkeen. Majakkasaarta aidosti muistuttavia pienoismalleja. Tarkkuutta vaativia työvaiheita ja niiden rauhallinen valmistaminen.

Mitä muuttaisimme?

Sähkötyön valmistuksessa oli haasteita, kun se vaati äärimmäisen tarkkaa huolellisuutta ja ohjeiden seuraamista. Siinä on entistä tärkeämpi painottaa huolellisuutta ja tarkkuutta sekä luoda prosessi, jossa työvaiheet tarkastetaan jokaisen vaiheen jälkeen ettei lopussa tule vianetsinnästä liian tuskaista.